Det har længe været kendt, at kvinder kan opleve at få en depression enten under graviditeten eller efter fødslen. Det opleves af 10-14 procent.

Men også cirka 7 procent af fædrene oplever at have tilsvarende symptomer, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet.

Udover de mest kendte symptomer med tristhed, træthed og søvnproblemer kan der komme koncentrationsbesvær, nedsat appetit, utilstrækkelighedsfølelse og angst for at skade sig selv eller barnet.

Ofte oplever mænd også nedsat stresstærskel, øget tendens til vrede og aggression, tomhedsfølelse og følelsen af bundethed og ansvar. (Kilde: Psykolog Svend Aage Madsen, Rigshospitalet)

Fædre kan være bange for at være alene med barnet.  Blandt andet fordi de oplever at have sværere ved at regulere egne følelser og derfor både bliver ængstelige for, om de kan håndtere barnets behov godt nok og for, hvordan barnet reagerer på deres håndtering.

Svend Aage Madsen kalder det i forhold til begge forældre ”en forstyrrelse af forældredannelsesprocessen”. Og der er ret stor lighed mellem mandens og kvindens symptomer på en fødselsdepression.

At blive forældre kan udfordre gamle tilknytningsmønstre og oplevelser man selv har haft som barn, og den tætte tilknytning til barnet kan føles uvant og skræmmende og måske opstår tilknytningen ikke som forventet.

Barnets tilstedeværelse kræver også nye kompetencer og prioriteringer mellem forældrene samtidig med at oplevelsen af at have et stort ansvar kan føles overvældende og skræmmende.

Følelsen af forladthed og fortabthed kan aktiveres, fordi kontakten med det nye spædbarn udfordrer én på en uventet eller overvældende måde.

Der kan let opstå belastende situationer, der skaber irritation og vrede, der rettes enten mod én selv, barnet eller partneren.

Da nybagte forældre også oftest bliver presset på grund af manglende søvn og tid til at restituere sig, er man yderligere sårbar og i underskud, hvilket også påvirker situationen negativt.

Hvis du som mand oplever at have nogle af disse reaktioner, er det vigtigt at få talt med din læge. Det kan være starten på en fødselsdepression, og der kan være behov for hjælp både i form af sygemelding og behandling enten i form af samtaler, medicin eller en kombination af begge dele.

Der vil ofte være brug for aflastning og indbyggede pauser i forhold til kontakten med barnet. Derfor er det også utrolig vigtigt, at der er en gensidig forståelse mellem forældrene af, at det er en psykisk tilstand og ikke viljen, der mangler.  Accepten af det er vigtig – også i forhold til omgivelsernes reaktion.

Ligesom hos moderen skal der tid til, og der skal arbejdes psykologisk med de tanker og følelser, der er blevet aktiveret, så de kan forstås og bearbejdes, så man kommer videre på en god måde både som mand og far.

Den væsentligste beskyttende faktor i forhold til at få en fødselsdepression for begge køn er at have nære og trygge relationer til andre mennesker.

Har du spørgsmål?

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig