graviditet og fertilitetsbehandling

Når det ikke lykkes at blive gravid

At vente forgæves på graviditet eller være i aktiv fertilitetsbehandling er en særligt sårbar proces. Alle tanker og følelser kommer let til at handle om ønsket om at blive mor og far. Og hvor sorgen over det kan komme til overskygge alle andre ting i livet.
Ofte er man som kvinde også særlig følsom på grund af hormonbehandling, og det kan gøre de følelsesmæssige og psykiske reaktioner mere mærkbare. Der opstår også ofte skyldfølelse, hvis man er den, der oplever at være årsag til problemet.
Så parforholdet kan lide under det netop i en periode, hvor man har brug for at kunne støtte hinanden allermest.

Psykisk påvirkning

Når man er i behandlingsfasen, er der ofte intens opmærksomhed på den fysiske og kropslige del.
Den psykiske påvirkning og sårbarhed får sjældent tilsvarende opmærksomhed. Ofte giver det en følelse af at være ladt alene, når behandlingen ikke lykkes. Man kan få oplevelsen af, at andre kan virke ufølsomme og sige ting, der kan virke sårende og upassende. Man bliver ramt og jaloux over andres graviditeter. Og man ser glade børn og forældre allevegne, men man får ikke selv oplevelsen af, at det lykkes.

Muligheder og glæder

Det intense ønske om at blive forældre kan også betyde, at man ikke værdsætter den frihed til at opleve og nyde at være to. En frihed, som mange forældre ofte savner, når først børnene er der.
Det kan være vigtigt at få talt om de gode muligheder og glæder, der er i ens liv, mens man er to. Det giver mulighed for eksempevisl at rejse og være mere spontan.
Det kan være af stor betydning, at man kan slappe af og undgå kun at være fokuseret på, at forældreskabet er det eneste, der kan gøre en glad og føle tilfredshed med sit liv.

Adoptere

Et stort spørgsmål, der også kan dukke op i processen, er, om man skal overveje at adoptere. Er det ønsket om et biologisk barn eller det at blive forældre til et barn, der er det vigtigste for jer?
Samtaler hos mig kan derfor handle om både alt det ovennævnte og mange andre faktorer i den belastende proces, det er for de fleste.
Altid med udgangspunkt i det, som du/I har brug for og hvor I er i processen.
Hvis du har lyst til at læse beskrivelsen af et pars oplevelser i fertilitetsprocessen og deres beslutning til sidst om adoption kan du se Pelle Hvenegaards bog Kære Zoe Ukhona

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig