Når graviditet og fødsel blev anderledes end ventet

Både under og efter en graviditet kan du opleve, at det kan være svært at rumme det hele. Graviditets- og efterfødselsreaktioner er langt mere almindelige end man tror. Der sker så meget nyt både kropsligt og psykisk, og det er helt forståeligt, hvis du i en periode har svært ved at overskue situationen.

Jeg har lang erfaring i at tale med både mødre og fædre under graviditeten og ikke mindst efter fødslen, fordi der opstår nogle efterfødselsreaktioner. Der kan komme symptomer på bl.a. depression, og det gælder ikke kun for moderen. Jeg har talt med mange fædre, som også har oplevet en fødselsdepression på egen krop.

Under graviditeten

Oplever du at være ked af det og presset i din graviditet? Har du svært ved at overskue, hvordan du skal overkomme fødslen og den første tid med barnet?
Er du bange for ikke at kunne slå til som forælder?
Der er heldigvis hjælp at hente. Du skal ikke være alene om at have det svært.
Det er meget vigtigt ikke at vente for længe med at få hjælp, da både du og dit ufødte barn har brug for, at du har det godt. Man kan have symptomer på depression og angst. Så er det vigtigt at få hjælp, inden det bliver for slemt.
Det kan også være hensigtsmæssigt, at vi får talt om den kommende fødsel. Det gælder særligt, hvis du har en psykisk sårbarhed, så din jordemoder og fødselslæge kender til, hvad det kan betyde for dig.

Forberedelse som forældre

Det kan være rigtig godt at få talt om, hvordan man som kommende forældre bedst muligt forbereder sig på den første tid med barnet og den nye rolle som forældre. Hvordan man kan hjælpe og aflaste hinanden bedst.

At blive forældre er for de fleste en meget stor omvæltning fra det liv og de rutiner man plejer at have. Og det kræver nye måder at organisere sig på og gøre brug af hinanden og netværket.

Efterfødselsreaktion

Mange kvinder oplever at få en efterfødselsreaktion. Det kan være i form af angst og depressionssymptomer. Men det kan også være en reaktion på for lidt søvn og følelsen af at være overvældet og stresset af opgaven som nybagt mor.

Måske har du haft oplevelsen af, at fødslen forløb anderledes end du havde håbet på. Dit barn har måske uro og græder meget eller der kan være andre udfordringer f.eks. med amningen eller søvn. Det kan være meget stressende. Og det kan virke meget overvældende at være alene med barnet i mange timer, når far er startet på arbejde igen. Særligt hvis der er ekstra udfordringer enten for dig eller barnet. Det kan være godt at få talt om det og ikke gå og være for alene med de tanker og følelser, der kan følge med. Efterfødselsreaktioner er et område, som jeg har arbejdet meget med.

Så du er velkommen til at kontakte mig, hvis du er i den situation.

Far og fødselsdepression

Man kan også som kommende eller nybagt far få symptomer på fødselsdepression. Det er slet ikke så ualmindeligt, at far får en fødselsdepression. Og det er lige så vigtigt, at far får hjælp.

Du er som far også velkommen til at kontakte mig, hvis du har behov for at få talt oplevelserne igennem som nybagt far.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig