Føler du dig træt og stresset?

For mange af os kan det opleves som et kæmpe dilemma at føle sig uendelig træt i krop og sjæl – og så alligevel ikke kunne falde i søvn og finde hvile. Et stresset nervesystem går sine egne veje, og ofte er det et signal om overbelastning. Men det er ikke altid nok blot at lægge sig og hvile. Mange oplever, at det trigger en masse tankevirksomhed og skaber yderligere anspændthed, stress og angstsymptomer – mens søvnen udebliver.

For at få det bedre er det nødvendigt at kigge kritisk på, hvad du har af belastninger i dit liv og forsøge at justere og reflektere over, hvad det betyder for dig og om noget kan parkeres, så det ikke fylder.

Du kan øve dig i at stille dig selv et enkelt spørgsmål: ”hvad kan jeg påvirke, og hvad har jeg ingen indflydelse på? ”

De ting du alligevel ikke kan forandre, skal du øve dig ekstra meget i at lade ligge, så de ikke kommer til at influere på den mængde energi, du har til rådighed.

Det er her, du ofte vil mærke, at du har brug for en metode, der kan hjælpe dig til at finde den indre ro – at det er ok at lade det ligge, at lade tankerne passere og finde fred med, at du ikke kan eller skal kunne løse alt. Du har lov at være et menneske med alle de begrænsninger, det også indebærer. Særligt hvis du også befinder dig i en periode af dit liv med ekstra udfordringer og krav.

Du kan derfor være nødt til at finde en metode, der tillader tankerne at komme, men også lader dem passere uden, at du skal forholde dig til dem. Der er god hjælp at hente i metoder som mindfulness, afspændingsøvelser og meditation. For mange er det måske noget lidt langhåret noget, men i virkeligheden er det ikke så svært at bruge, og der er mange undersøgelser, der viser, at det også virker bl.a. på symptomer som stress, angst og depression.

Det kan være en god idé at afprøve nogle af de mange guidede meditationer, der findes gratis på nettet og mærke, hvad der kan fungere for dig. For nogle kan det være hjælp til at kunne falde i søvn om aftenen, kunne slippe tanker og bekymringer og lade kroppen finde den hvile, den behøver. For andre kan det være en måde at tage en pause i løbet af dagen f.eks. mellem anstrengende opgaver. Der findes korte øvelser fra 5-15 minutter, der kan bruges her. Eller du kan have brug for en stund med egenomsorg, nydelse og lidt alenetid, hvor du mærker din krop og hjælper den til at spænde af og slappe af. Wellness for sjæl og krop samtidig.

Når du har holdt fast i det som en god tilbagevendende vane i et stykke tid, vil du ofte opdage, at det har en god effekt på både stress og angstsymptomer. Det gør en stor forskel at mærke, at du kan bringe dig selv i ro og balance, men det kræver lidt øvelse, og at du vedligeholder det. Generelt er det vigtigste, at du holder fast i det over en periode.

Nederst finder du nogle gratis Youtube meditationer, som jeg selv har haft glæde af. Prøv nogle af dem af og vælg dem du oplever, der er mest hjælpsomme for dig.

Find en rytme, hvor du bruger øvelserne og lad dem hjælpe dig til at genfinde ro og balance. Giv det tid til at virke og giv ikke op med det samme. Og husk så også, at en gåtur ud i den grønne skov, i parken eller til vandet også er livgivende og kan give både frisk luft og ro i krop og sjæl. Giv dig tid til at nyde det og tage alle indtrykkene ind og lad mobiltelefonen blive i lommen imens. Fokuser på lyset, duftene og omgivelserne. Træk vejret godt ned i lungerne og nyd følelsen af at være en del af det hele. At være i live. God fornøjelse.

Nogle gange kræver det faglig, professionel hjæp, hvis man har symptomer på angst, stress, depression eller reagerer på svære situationer i livet. Er du i den situation, er du velkommen til at kontakte mig.

Forslag til mindfulness og guidede meditationer:
Gratis på Youtube: Bl.a.  “Dyb ro” er en serie med flere gode varianter og en meget behagelig stemme.

Psykologen Ane Katrine Bech har også mange, der er målrettede bestemte formål som tankemylder, søvn, uro eller smerter.

Der er også apps som Headspace og Insight Timer, hvor man betaler noget for at få adgang til rigtig mange forskellige.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig