Vil ik’… neej, du dum……
Er du forælder til børn i 2-4 års-alderen, kender du det sikkert. Børn i den alder kan pludselig udvise voldsomt temperament og affekt, og det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst skal reagere for at berolige dem.
Men tag det bare roligt. Det er en del af den normale udvikling for børn at have raserianfald. De er i gang med at lære også de STORE følelser i livet at kende.
Og ikke mindst, hvordan man kan lære at regulere dem.
Selv om det kan virke, som de er rasende på dig i situationen, er vreden som regel ikke rettet mod dig som person, men kan være udløst af utilfredshed med en beslutning du har taget eller slet og ret være udtryk for at barnet er træt og udmattet efter en lang dag og ikke kan magte at håndtere mere lige nu.
Det er vigtigt at tænke på, for at du som den voksne kan forblive rolig i situationen og forsøge at hjælpe dit barn på en god måde.
Her er en række gode tips, du kan prøve af:
Forebygge, planlægge
Det er altid en god idé at forsøge at forebygge reaktionen ved at være på forkant med situationen. Ofte vil der være mange praktiske ting du kan have ordnet eller planlagt forud for de tidspunkter på dagen, hvor du ved, der ofte kan opstå problemer og stress.
Det kan være indkøb og have maden forberedt mest muligt til om aftenen, smøre madpakke og gøre tøjet klar til næste morgen.
Plus at afsætte lidt ekstra tid til det, der plejer at udløse de svære reaktioner, så du ikke selv skal blive stresset og presset.
Valgmulighed
En god mulighed er også at give barnet en valgmulighed ”Vil du selv tage dit tøj på eller skal mor hjælpe dig?”
Da meget i børns udvikling særlig i 2-4 årsalderen handler om at kunne have en følelse af kontrol og bestemme selv, kan det være en vej at gå for at forebygge en voldsom reaktion.
Men ikke for mange valg. Det vil bare forvirre og komplicere.
Humor
Humor kan også løse mange situationer. Giv bleen eller tandbørsten en stemme og lade den bede barnet om at blive brugt. “Aj, jeg vil så gerne børste dine tænder – jeg har ventet hele dagen, mens du har været i børnehave.”
Grib det sjove i at lave lidt lyde eller stemmer, der letter stemningen, men undgå at gøre grin med barnet.
Anerkend det gode
Vær opmærksom på de ting barnet gør som har været hjælpsomt og godt. ”Ej, du pakkede selv din taske, og du tog selv tøj og sko på i dag. Hvor var det dejligt.”
”Hvor blev jeg glad, da du fortalte, hvilken god dag det har været i børnehaven.”
Træn din egen tålmodighed
Raserianfaldene kommer, fordi dit barn bliver overvældet og ikke magter situationen.
Bliver du også selv vred og skælder ud, bliver barnet bare mere frustreret.
Så det er vigtigt at man som voksen selv kan bevare roen for at kunne få beroliget barnet.
“Vi sidder bare lige her og venter lidt.”
Afledning
Afledning kan også være virksom. Ret barnets opmærksomhed på noget andet interessant. ”Har du set, der er den bamse du godt kan lide?” ”Der er din yndlingsbog, skal vi kigge lidt i den?” ”Så du lige den fugl, bus, cykel eller andet”.
Kommunikation
Nogle gange hjælper det at tænke på barnets reaktion og adfærd som kommunikation og hjælpe barnet ved at sætte ord på følelserne.
”Jeg kan se, at du er vred og ked af det”.
”Du var ikke klar til at stoppe legen lige nu?”
”Du var ikke parat til at vi skulle ud i bilen og køre hjem?”.
”Det har da vist været en lang dag?”
Men gør det også klart, at der er en grænse.
”Du må gerne være vred, men jeg vil ikke have at du slår mig eller smider med ting”.
”Du må stampe i gulvet eller banke i en pude eller hoppe op og ned, hvis du har brug for det.”
Bliv hos barnet
Bliv tæt ved barnet. Respekter, at du måske ikke lige må røre ved barnet, men afvent at affekten køler lidt af og tilbyd så evt. et knus, at blive puttet i et tæppe eller at læse en historie eller noget andet, som du ved, barnet er glad for.
Følelser er ikke farlige
Det kan tage tid og det kan være svært at se barnet have så store følelser og reagerer så kraftigt, men det er vigtigt at vide, at det er i orden at føle skuffelse eller vrede og blive ked af det.
Tag ansvar
Grib aldrig til fysisk vold!
Hvis du bliver vred, så tag en time-out og kom selv i ro inden du handler.
Det kan være svært ikke at komme til at reagere uhensigtsmæssigt indimellem som voksen med vrede, råben, irritation etc.
Hvis det sker, så tag ansvar for det!
Sæt dig ned til barnet og sig som det er: ”Jeg er ked af, at jeg blev vred og råbte af dig.”
”Jeg kan se, at du blev bange og ked af det.”
”Det var ikke i orden.”
”Rolig, nu starter vi forfra og finder ud af, hvordan vi kan komme videre på en god måde.”
Husk, at det som barnet oplever, alt sammen er følelser vi har og møder i vores liv. At kunne rumme dem og sammen med den voksne lære at kunne regulere dem og opleve, at det er muligt at komme i ro og balance igen, er en meget vigtig erfaring.
Kilde og inspiration: Zero to Three. Toddler Tantrums. Early connections last a lifetime.