Sådan hjælper du bedst dine børn, når de selv får børn

I mit arbejde som psykolog taler jeg med mange unge forældre om deres ønsker og behov for hjælp og støtte, når de får børn.

Det viser sig, at mange unge forældre er meget tilbageholdende med at bede deres egne forældre om hjælp.

Det er der mange grunde til. Ofte er det stoltheden, der står i vejen samt følelsen af, at de selv burde kunne klare det uden hjælp. Men det kan også være, fordi de ikke vil pålægge deres forældre ekstra opgaver. Måske er bedsteforældrene stadig i arbejde og har dermed selv en travl hverdag.

Der er også unge forældre, der synes, det er svært at få hjælp til det, de har mest brug for. Bedsteforældrene har måske lidt for mange gode ideer eller overtager opgaven med barnet, så forældrene ikke føler sig gode nok. Det kan let udvikle sig til misforståelser eller konflikter.

Det kan være en meget svær balance for begge parter. Og det er som udgangspunkt rigtig godt at få talt åbent om, hvordan man gør. For der er ingen tvivl om, at det i den grad er til alles bedste, hvis man kan hjælpe og støtte hinanden.

Gode tips til bedsteforældre

Tilbyd selv at hjælpe

Det kan være svært for de unge forældre at overskue at få spurgt om hjælp selv.

Indled med at spørge, hvad der er mest brug for hjælp til og ikke, hvad du måske selv har mest lyst til at hjælpe med. Og accepter, at det måske er noget andet, end du lige havde lyst til.

Respekter at de unge forældre har brug for at føle sig kompetente som forældre.

Som alt, der er nyt, skal der tid til at lære at være forældre i ens eget tempo.

Så hvis du oplever at kunne se, at noget kan gøres på en bedre måde, så spørg om du må give et tip og accepter, hvis du bliver afvist.

Det er ofte, fordi ønsket hos de unge forældre om at kunne selv, fylder meget. De bliver presset af for mange gode og forskellige råd, som de ikke kan overskue.

Mange unge forældre udtrykker behov for at få hjælp til praktiske ting som rengøring, indkøb, tøjvask, måltider etc.  Eller hjælp til at få sovet nogle timer, hvor mor eller far ikke behøver at tænke på barnet, fordi der er nogen, de stoler på, der passer på det imens.

Hvis der er ældre søskende, kan det også være et stort behov for hjælp til at aflevere og hente i institution eller skole – eller måske overnatte hos bedsteforældrene indimellem.

Det er lykken, hvis forældre og bedsteforældre kan blive enige om, at der kommer aflastning på nogle faste tidspunkter, fordi den trætte mor eller far så kan planlægge lidt bedre og måske holde trætheden ud, fordi de ved, der kommer nogen.

Søvnmangel og udmattelse efter lange vågne nætter tærer på kræfterne og i den grad også på evnen til at være venlig og diplomatisk. Så tænk på det, hvis du oplever irritation, afvisning og vrede udbrud.

Det kan være der, du skal huske, hvordan du selv havde det, da du var nybagt forælder og kunne føle dig uendelig udmattet.

Lad det ikke blive en konflikt.

Vær sikker på, at I nok skal blive gode venner igen og at der ikke er grund til at blive vred over det. Vær forstående og rummelig. Det er der brug for.

Man er ekstremt sårbar som ny forælder og dårlig samvittighed er der ofte alt for meget af i forvejen, når man er træt og udmattet.

At blive bedsteforældre er en dejligt livsbekræftende oplevelse.

Alle de gode oplevelser og den tætte kontakt man vil kunne få med sit barnebarn er også en ny mulighed for at opleve verden gennem barnets øjne for 3. gang og fortsat en stor glæde.

De fleste vil også nyde at se ens egne voksne børn udvikle sig til gode, ansvarlige og empatiske forældre. Den støtte og aflastning, som bedsteforældre kan give, kan virkelig være med til at gøre en kæmpe forskel for alle tre generationer.

Så hjælp dem – men lad dem føre an og selv bestemme, hvad der skal hjælpes med.

Læs også: Nybagte forældre – brug jeres netværk på en konstruktiv måde.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig