Som nybagt forælder bliver man hurtigt klar over, at det er krævende at have et lille barn. Den barselsperiode, hvor man er to forældre, kan være af forskellig varighed, men er far f.eks. kun hjemme i to uger, er det meget kort tid man er to voksne og kan dele opgaverne.

Det kan derfor være rigtig godt at have drøftet muligheden for at far kan tage en længere barselsperiode evt. suppleret af ferie. En anden mulighed er, hvis du er så heldig at kunne få hjælp af dit netværk. Det kan være bedsteforældre eller venner/veninder.

Det kan være guld værd, at der løbende kommer nogen fra netværket, som man er tryg ved. Det kan give en pause, når andre lytter efter barnet, mens du får lov at sove uforstyrret. Eller kører en tur med barnevognen, mens du sover. En fast aftale en gang eller to om ugen gør det muligt at planlægge og se frem til lidt aflastning. Netværket kan også være til kæmpe hjælp ved at komme med måltider, hjælpe med rengøring eller vasketøj eller andre praktiske ting.

Ører i elefantstørrelse

Næsten alle forældre oplever søvnmangel. Det er svært at vænne sig til at blive vækket flere gange om natten, og det kan være svært at indhente den manglende søvn om dagen. Samtidig vokser ens ører til elefantstørrelse, fordi man er opmærksom på at lytte til sit barn hele tiden og derfor ikke selv får hvilet, når barnet sover. Søvn og hvile er så vigtig for, at vi alle kan fungere, og som nye forældre er man så presset af alt det, man gerne vil gøre bedst muligt. Giv derfor dig selv lov til at bede om og modtage hjælp. Det er ok ikke at kunne overkomme alting selv.

Glad for at hjælpe

Det har aldrig været meningen, at vi skulle være alene om at passe vores børn. Børnene har også brug for at lære deres tætte netværk at kende, og det er ofte til fælles bedste, også når de bliver ældre.

Det kan være svært at bede om hjælp, men ofte er netværket faktisk glad for at kunne hjælpe, og det kan være nemmere at få en konkret opgave end at skulle gætte sig til, hvad du/I har brug for. Så spørg om hjælp inden du bliver så træt, at du ikke kan orke det.

Få aftalt mere præcist, hvad du/ I har mest brug for hjælp til og hvor ofte. Jo mere klart og tydeligt, jo bedre.

Hvis man ikke har bedsteforældre, der kan være til rådighed og man er tryg ved, så tænk lidt i gode veninder og venner. Man kan jo altid gøre gengæld på et andet tidspunkt, hvis de får brug for det samme.

Læs om tips til, hvordan bedsteforældre kan hjælpe nybagte forældre.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Kontakt mig